Prin dimensionarea cosurilor de fum ne referim in principal la doua aspecte:
- care trebuie sa fie inaltimea cosului de fum?
- ce diametru interior trebuie ales?
La prima intrebare, pentru a stabili inaltimea necesara a cosului de fum trebuie avut in vedere inclinatia acoperisului dupa cum urmeaza:
- Pentru acoperisuri plate (cu unghiuri de inclinare = 0 grade) in functie de distanta pe orizontala de la cosul de fum la cladire, se va alege o inaltime mai mare de 1 m decat inaltimea cladirii daca cosul de fum este pozitionat la o distanta de maxim 1.5 m de cladire. Pentru o distanta pe orizontala fata de cladire mai mare de 1.5 m se poate folosi orice inaltime.
- Pentru acoperisuri cu unghiul de inclinare intre 0 – 20 de grade, in principal, cosul de fum trebuie sa depaseasca linia coamei cu minim 40 cm daca se afla la o distanta pe orizontala fata de coama de pana la 8 m. Pentru distante mai mari de 8 m fata de coama, cosul de fum va trebui sa aiba o inaltime de minim 1 m fata de linia acoperisului:
- Pentru acoperisuri cu unghiuri mai mari de 20 de grade, inaltimea cosului de fum este influentata de pozitionarea acestuia fata de linia acoperisului, astfel :
In cazul acoperisurilor realizate din materiale combustibile (sindrila bituminoasa) sau in cazul centralelor cu tiraj fortat, nivelul gurii de evacuare a cosurilor de fum va depasi coama acoperisurilor cu minim 80 cm.
In ceea ce priveste alegerea diametrului interior al cosului de fum, acesta se alege in functie de 2 parametri:
- inaltimea utila a cosului de fum; prin inaltime utila intelegem distanta de la racordul centralei/sobei la cosul de fum pana in varful acestuia;
- puterea in kW a susrsei de caldura (trecuta in cartea tehnica a centralei).
Va prezentam mai jos o diagrama Schiedel de calcul a diametrului cosului de fum in functie de puterea calorica a sursei de caldura si inaltimea utila a cosului de fum, pentru un focar cu lemne:
