Alegerea ferestrelor de mansarda
Postat pe6 Ani in urma
Favorit0
Atunci cand alegi ferestrele de mansarda trebuie sa tii cont de urmatoarele considerente:
- Suprafata vitrata a tuturor ferestrelor dintr-o incapere trebuie sa fie minim 10 % din suprafata podelei. Asfel pentru o incapere de 3x4 m avem nevoie de o suprafata vitrata de minim 1.2 mp pentru a a sigura cantitatea optima de lumina in incapere
- Dimensiunea ferestrei se alege si in functie de distanta dintre capriori daca nu se doreste modificarea structurii capriorilor. De regula dimensiunea ferestrei trebuie sa fie mai mica cu 2-6 cm decat distanta intre capriori. Asfel pentru o fereastra de mansarda de 78x118 cm avem nevoie de un gol minim de 80x120 cm.
- Modelul de fereastra se alege in functie de destinatia incaperii unde urmeaza sa fie instalata fereastra. Asfel ferestrele din lemn se potrivesc perfect pentru camere, dormitoare, livinguri, birouri etc, iar in spatii cu umiditate ridicata cum ar fi baii, bucatarii, piscine, e nevoie de ferestre din PVC sau lemn invelit in poliuretan.
- Alcatuirea geamului transpus in coeficientul de transfer termic al ferestrei reprezinta un argument demn de luat in seama mai ales acum cand toata lumea doreste confort maxim si economisire de energie. Astfel sunt ferestre de mansarda cu geam din 2 foi de sticla sau cu geam din 3 foi de sticla sau ferestre supertermoizolatoare din 4 foi de sticla.
- Tipul de operare: sunt ferestre cu operare manuala, cu bara de operare in partea de sus sau cu maner in partea de jos, si ferestre actionate electrric.
- Tipul deschiderii: sunt ferestre cu deschidere mediana (articularea facandu-se in jurul axei mediana) si ferestre cu dubla articulare, atat mediana cat si suoerioara, ce ofera avantajul unei privelisti panoramice.
Pe langa ferestrele de mansarda trebuie luate in considerare si accesoriile acestora:
- ramele de etansare sunt accesoriile obligatorii care asigura etansarea perfecta a ferestrei in planul invelitorii;
- kiturile de izolare sunt acceorii optionale ce asigura o protectie hidro si termica suplimentara a ferestrelor;
- rulourile interioare si exterioare asigura controlul caldurii si luminii.